null
"Sanningen om hudvård" del 1, kanske blir det fler

"Sanningen om hudvård" del 1, kanske blir det fler

Jennie Aronsson on 5th May 2021

Min vän Ninja och jag har ägnat oss åt reflektion, SVT sänder just nu en programserie som heter ”Sanningen om hudvård”. Jag kan inte säga att jag blev besviken, jag blev bara mer övertygad om att jag och mina kollegor, som jobbar med naturlig och holistisk hudvård har ett ganska så stort och viktigt arbete att göra.

Min hudvårdslärare har en gång sagt ”om du lägger ansvaret för din hudvård i en burk, vad behöver den innehålla då?” Ja vad behöver den innehålla då? Jag inser just nu när jag sitter här i skogen och har påbörjat dagens arbete, att min frustration dämpas av de där två kanadagässen som kommer flygande över huvudet, att fågelkvittret får mina axlar att sänkas. Ninjas tuggande på grenarna, som visade sig vara hennes eget koppel, och hennes snusande och doftande i mossan får mig att le. Den solvarma mossan under min rumpa är ganska mjuk och blicken dras till en lav jag inte vet namnet på men den ser ut att blomma med röda små blommor, jag har oändligt mycket att lära!

Första stoppet idag blev skogen på Brudfjället

Det tog ett tag för mig att fatta att jag har alltid varit nära henne, det tog också ett antal år av sorger, stress och jordevarv innan jag lät mig själv att börja lyssna. Vem pratar kan man fundera på? Svaret på det är att det är mina egna tankar, moderjord och mina förmödrar. Jag har haft så bråttom i mitt liv och nu när jag lyckats stanna upp lite, inser jag att min språngmarsch har tagit mig till ett lugnare tempo, där jag tar mig tid att lyssna. Man kan ju undra vad som lät bilen stanna just här, förutom att min lilla bil fick plats på en liten gräsplätt vid vägen. Platsen där min rumpa har fått gotta ner sig lockade för att solen skiner med värme på berget, mossan var underbar och när jag lyfter blicken, ser jag vatten. Mina ögon vilar där och att jag lyssnar till vinden som låter barrträden prassla, tankarna flyter lätt och jag har lättare att höra vad moderjord har att säga mig. Hon säger lugn, frid och kärlek, du kan vara trygg här!

Vad har då detta men hudvård att göra?

Här i min ensamhet på berget vet jag att jag är omgiven av små filurer som syre, bakterier och idag den älskade solen. När min axlar sjunker, tar mitt blod med sig syret ut till alla små blodkärl som är öppna och mottagliga för de eteriska syrsättande oljor som tallen, granen delar med sig av. Solen ger mig avslappning, D-vitamin, värme i sinne och hjärta. Jag tänker bra tankar och stresshormonerna får sig en behövlig paus. Snälla goda skogsbakterier kommer flygande med vinden och vilar snällt mot min hud. Skogen, lugnet och syret går kanske att lägga i en burk men inget slår den äkta varan!

Jag har suttit här i en timma, filurat, skrivit och öppnat mitt sinne. Jag börjar bli hungrig, packar ihop för att vandra den lilla biten till bilen och mitt nästa stopp. Jag funderar på om det finns någon växt som solen värmt och som växa såpass att jag kan låna med lite och där står de, de barnsligt fina tussilagos som får bli en solig gåva till en vän.

Glödande kol

På vägen till mitt nästa stopp kom jag att tänka på en galen sak jag gjort i krokarna. Det var för sisådär 18 år sedan när jag jobbade som coach. Företaget jag jobbade på hade bjudit personalen på en utvecklingsdag. Ja, själva aktiviteten förundrar mig fortfarande idag! Vilket företag i hela världen vågar låta hela sin personalstyrka gå på glödande kol? Det krävs lika mycket mod för det som det krävs för att gå den där promenaden på kolet. Hur kan då detta höra ihop med hudvård? Att gå på glödande kol kan ju verkligen få en förödande effekt på huden! Det handlar just om det där med mod, förundran och nyfikenhet. Att bli nyfiken på sig själv, på sin omvärld och att ha mod att bryta vanliga konventionella rutiner kan få dig att lära känna dig själv på nytt. En konsekvens av kan detta kan få dig att ta de mest fantastiska vägar till bra beslut för din framtid. Det krävs ett stort mod att göra förändringar och att våga se bortom det som är brukligt!

Bästa vännen

Äntligen, äntligen, äntligen är jag framme på Upperud 9:9 och Bodil. Bodil är en av mina bästa vänner och nu är det som tiderna kräver en evighet sedan vi sågs. Bodil jobbar på Upperud 9:9 som hennes mamma Kerstin Söderlund äger och driver. Upperud 9:9 är en av de mest bedårande platser, att gå in där får sinnesstämningen att förändras, känslan av mäktig rymd mixat med hemma ramlar rakt över dig. Stället är byggt med tydlig känsla för material, kvalitet och långsiktighet. Det är ett lägenhetshotell och den som bor där omfamnas av massiva gamla träväggar, genomtänkt design, ett varmt värdskap och inredning som får pulsen att gå rakt ner i källaren. Du känner dig hemma direkt! Huset är en massiv gammal spannmålssilo som ligger alldeles vid Upperudshöljen och jag ser framför mig att min lunch kommer att intas på den enorma bryggan framför huset.

Å där är hon! Alla de känslor som kommer av hennes uppenbarelse får mågott-hormonerna att spruta i kroppen! Vad tror ni att de hormonerna gör för huden?

Bodil är fantastisk på många sätt och ett av dem är att laga mat som kommer med årstiden, det som växer och odlas i närområdet. Lunchen idag består av två val: matvåffla med ramslök, jag slår vad om att Bodil plockat ramslöken runt hörnet, jag väljer Linssoppa med mumsig macka till. Maten jag äter smakar mjukhet med sting, kärlek, omtanke och serveras toppad med groddar och chiliolja.

Så hur är det med det där, spelar det någon roll vad vi äter? Det tvistas konstigt nog om det, jag kan ibland läsa att det inte är evidensbaserat att mat har betydelse i hudvård… Jo.. Ja.. Eller hur… växer dina grödor bättre med vatten, god jord, gödning och kärlek? Allt vi gör, omger oss med och det vi göder oss med spelar roll för hur vi mår och i samma andetag hur huden mår - as simple as that!

Efter underbar mat, fint samtal och skratt säger jag tack! Tack för idag, tack för att du vill läsa, lära och fundera. Jag har tagit dagen till att stimulera flera av mina sinnen, känslor och därav skapat goda förutsättningar för min hälsa och min hud.

Tills nästa gång vi hörs får du gärna fundera på vad du tror att just din hud behöver? Finns det något i ditt liv du behöver uppleva, testa eller ifrågasätta? Hitta ett fint ställe, en plats där du får utrymme att prata med dig själv, kanske en plats i skogen, på ett berg eller vid ditt eget köksbord. Hitta ett ställe dit du vill bjuda in den viktigaste personen i ditt liv för ett samtal, som ett frieri, -Hej mig, kom så pratar vi!

Får du massor av frågor i skallen får du gärna dela med dig av dessa till mig!

Min hudvårdslärare heter Lena Losciale och driver företaget Botany for All. Kolla gärna in boken "Ren Skönhet" som Lena har skrivit tillsammans med Karin Björkegren Jones, en investering för livet!

Vill du äta eller sova gott ta en tur till Upperud 9:9

Företaget som lät mig (sin personal) gå på glödande kol var Communicare en non-profit och jobbade med att stimulera entreprenörskap, handlingskraft och motivation hos unga.